Friday, 23 August 2013

THROWBACK : DINNER MASAK LOMAK CILI PADI VERSI NOGORI

   Assalammualaikum w.b.t

Kasi can sikit ye kat orang johor nak masak menu favourite orang nogori. entah jadi, entahkan tidak. bedal je ni. Bahan masak lemak orang johor lain sikit dari negeri sembilan. siap ada bawang, ketumbar bagai (resipi mak aku). Yang negeri sembilan ni memang simple sangat2 n senang. jom tengok.

Bahan-bahan :
Ayam 
Kunyit (besar ibu jari)
Cili Padi (10 batang)
Asam keping
Santan (kalau boleh yang asli)
gula/garam
daun kunyit

Cara-caranya :
 
tumbuk kunyit hidup bersama cili api hingga lumat then masukkan ke dalam periuk bersama seraidan ayam

 
buka api kecil dan gaulkan semua bahan-bahan tadi hingga air ayam kering

 
masukkan santan cair then kacau lagi hingga menggelegak.

 
masukkan santan pekat then masukkan juga daun kunyit dan asam keping. Jangan biarkan santan pecah. masukkan garam dan gula secukup rasa

 
taraaaaaa...da siap... sebenarnye takdelah sampai kuning macamni. kamera kontra lebih kot..hehe

 
nak best lagi, makan dengan sambal belacan... terangkat beb :)

No comments: